Header verleden, heden & toekomst
Bekijk hier de uitzending

Verleden, heden & toekomst

Heijplaat toen, nu en in de toekomst

Heijplaat is al meer dan 100 jaar het geheim van Rotterdam. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) is van oudsher een belangrijke spil in het gebied. De RDM was een van de grootste werven in Europa. Het stoomschip 'Rotterdam' van de Holland-Amerika Lijn is er gebouwd. Vanaf 1914 groeide het aantal medewerkers dusdanig dat de RDM besloot om zo’n 850 woningen achter het RDM-terrein te bouwen. Het tuindorp Heijplaat was geboren!


Sindsdien heeft er veel innovatie plaatsgevonden. Toch is de cultuurhistorische waarde nog altijd duidelijk zichtbaar. De komst van de RDM campus zorgde ervoor dat een belangrijk deel van het Rotterdams industrieel erfgoed is behouden. De RDM campus heeft ook andere initiatieven aangetrokken die werken, studeren en leven op Heijplaat aangenaam maken.

Dynamisch Heijplaat

De 24/7 haven gerelateerde dynamiek is hedendaags soms nog steeds merkbaar op het gebied van onder meer geluid en verlichting. De vaart der volkeren brengt voor Heijplaat en omgeving de komende jaren een herstructurering met zich mee. Na de succesvolle bijdrage die Heijplaat/RDM heeft geleverd aan de ontwikkeling van de haven van Rotterdam in de vorige eeuw, zit Heijplaat en omgeving momenteel in een indrukwekkende transitiefase.

Interview met FAMILIE WILBERS VAN HOLT

Interview met FAMILIE WILBERS VAN HOLT "De familie Wilbers van Holt woont happy op Heijplaat"

Hier op de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) wint ‘de stad’ langzaam aan terrein. Zo vond ook familie Wilbers - Van Holt hier verse Rotterdamse grond om op te groeien. Want dat hun huis in Rotterdam zou staan, daar was geen twijfel over mogelijk.

We wandelen langs loodsen, steken een bruggetje over, passeren de Watertaxi-halte en lopen vervolgens tegen de Heysekade én nieuwe woonhuizen aan. ‘Het Verborgen Geheim’ is niet zo verborgen als de naam doet vermoeden en inmiddels ook geen geheim meer. Na een paar gelukkige jaren op het Noordereiland was Heijplaat voor Kelly en Thomas een volgende stap. Kelly werd geboren in de wijk Lombardijen, maakte met haar ouders een uitstapje naar Barendrecht en kocht daarna haar eerste appartement op het Noordereiland: de geboortegrond van haar man Thomas. Toch leerde Kelly ‘haar’ Thomas niet zomaar kennen, daar was een blind date voor nodig. “We ontmoetten elkaar voor het eerst op de Willemsbrug. Vanaf daar liepen we samen naar de Oude Haven.” Dat was in juli 2012. Inmiddels zijn ze 8 jaar, een huwelijk en twee zonen verder.

GEZOCHT: NIEUWBOUWWONING IN ROTTERDAM

Vanaf 2014 woonden Thomas en Kelly samen in zijn appartement. Kelly: “We hadden het fijn daar, maar het begon toch te kriebelen. Ik wilde graag een huis dat écht van ons samen was, een volgende stap.” In 2017 startte de zoektocht naar een andere woning. In Rotterdam uiteraard, dat was een vereiste. Kelly: “Het stadse spreekt me aan, meer dan een dorp. Bovendien is Thomas een Rotterdammer in hart en nieren.” De zoektocht bracht hen naar Crooswijk, Overschie, het Oude Noorden en Heijplaat.

Kelly: “We bekeken zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Dat vond ik zo dubbel aan onze zoektocht: dan zie je een geschikt huis qua prijs en buurt, maar ben je er toch niet volledig tevreden mee en moet je er nog van alles aan doen om het naar jouw zin en smaak te maken.” Na dat besef besloot het stel uitsluitend naar nieuwbouw te kijken én hun zoekgebied iets uit te breiden. Toen kwam Het Verborgen Geheim in beeld.

Interview met Chantal & Maurice, bewoners van 'de bunker'

Interview met Chantal & Maurice, bewoners van 'de bunker' "Er gaan prachtige verhalen schuil op Heijplaat."

Na een zoektocht van acht jaar vonden Chantal en Maurice eindelijk hun droomwoning op Heijplaat. Het is dan ook niet zomaar een huis, het is de voormalige directeurswoning. Maurice vertelt: “Heijplaat was voor ons het optimale compromis. Ik kwam uit Amsterdam en Chantal uit Den Haag. We wilden graag in de Randstad blijven wonen, maar we hadden heel contrasterende eisen qua woning. We wilden namelijk landelijk wonen, maar wel in de stad. We zochten rust, maar wel vlakbij uitvalswegen. We wilden een grote tuin, maar ook een stoer huis. Al die wensen zijn hier op Heijplaat vervuld.” “Heijplaters noemen ons huis ook wel ‘de Bunker’”, gaat Chantal verder. “Het huis is in 1945 gebouwd. De angst voor nieuwe bombardementen was dus heel aanwezig. Daarom heeft het huis dikke muren, zodat het wel tegen een stootje kan.”

Een wijk vol verhalen

Inmiddels woont het stel twee jaar op Heijplaat en hebben ze hun draai helemaal gevonden. Chantal: “Je leert vanzelf buurtgenoten kennen als je regelmatig een boodschap doet bij de lokale supermarkt, een borrel drinkt in Café Courzand of een hapje eet bij Hutspot Heijprak. Ook het contact met de buren is goed. We tuinieren graag samen.” “Mijn tactiek om snel mensen te leren kennen, was om elke dag mensen aan te spreken tijdens de overtocht naar Rotterdam centrum met de Waterbus”, vult Maurice aan. “Zo kom je er al snel achter dat er prachtige verhalen schuilgaan op Heijplaat. Ik vind het overigens ook een ontzettende luxe dat je met de Waterbus binnen 15 minuten in Rotterdam centrum staat. Geen files, je fiets mee. ’s Avonds vaar je letterlijk weg van je werk. En daarmee verdwijnt ook meteen je stress. Het geeft je echt een vakantiegevoel.”

 

Interview met Sandra & Martijn, kopers van bouwnummer 609

Interview met Sandra & Martijn, kopers van bouwnummer 609 "Heijplaat moet je gewoon beléven!"

Sandra (51) en Martijn (43) kochten onlangs een kadewoning in Het Verborgen Geheim. Na acht jaar samen te hebben gewoond in een knus appartement in hartje centrum Rotterdam, is het tijd voor iets nieuws. Martijn: “We genieten ervan om middenin het centrum te wonen, maar met 65 m2 woonoppervlak voldoet het huis en de locatie niet meer aan onze leefstijl. We willen graag meer (werk- en hobby)ruimte en een tuin."

“Binnen het centrum van Rotterdam bleek het vrijwel onmogelijk om alle woonwensen te verwezenlijken binnen ons budget”, vertelt Martijn. “Uiteindelijk zijn we in een grotere straal gaan zoeken en kwamen we bij toeval terecht op Heijplaat. Ons oog viel meteen op de kadewoningen. Het uitzicht op de haven, de ruimte (160 m2 woonoppervlak, red.), de rust, een tuin én een aantrekkelijke prijs. Dit was precies wat we zochten. Het rauwe havenrandje was voor ons de kers op de taart. We waren verkocht.”

We creëren ons eigen droomhuis

"We waren al een tijdje op zoek naar een andere woning”, vervolgt Martijn. “Het liefst nieuwbouw, om zo gemakkelijker al onze wensen te kunnen realiseren. De gekochte kadewoning kunnen we door de diverse aangeboden indelingsopties naar onze eigen behoeften indelen. We zijn redelijk handig, dus we laten verder zoveel mogelijk casco opleveren. De aannemer installeert een aantal aansluitingen alvast op de juiste plaats, zodat we zelf na oplevering direct verder kunnen met de afbouw. Zo creëren we ons eigen droomhuis. Dat de woning verder geheel nul-op-de-meter wordt gebouwd vinden we een mooie bijkomstigheid.”

Heijplaat moet je gewoon beléven

“Aan het idee om in een dorpse omgeving middenin de havens te gaan wonen, moesten we eerst wel even wennen. We zijn toen gewoon een paar keer op Heijplaat langsgegaan: een hapje eten bij Hotspot Hutspot, lunchen bij Dokkaffee, een biertje bij café-restaurant Courzand... We werden steeds enthousiaster. En naast het Quarantaine-strandje zijn er nog meer plekken waar je rustig even kunt gaan zitten om het leven in de haven aan je voorbij te laten trekken. Het is eigenlijk een hele relaxte omgeving. Dat rauwe randje maakt het juist leuk. De haven heeft een geheel eigen esthetiek. Door de overtocht met de waterbus heb je echt het gevoel de stad achter je te laten en binnen een kwartiertje sta je in een heel andere omgeving. Dat is bijzonder!”

Volop mogelijkheden voor onze toekomst

“Uiteindelijk bleek onze zoektocht naar een nieuw huis een kwestie van verder kijken dan je neus lang is. Daardoor zagen we op Heijplaat volop mogelijkheden voor ons in de toekomst. We hopen dat er nog meer mensen met deze instelling hier komen wonen. Ik denk dat we veel gebruik gaan maken van de waterbus en watertaxi. Zojuist lazen we zelfs nog dat de watertaxi in de toekomst zal uitbreiden en een stuk goedkoper gaat worden na de zomer van 2016. Dat is fijn, want de opstapplaats ligt straks voor ons om de hoek.”

Interview met Hannah & Christiaan, bewoners van Heijplaat

Interview met Hannah & Christiaan, bewoners van Heijplaat "Heijplaat was precies wat we zochten."

Hannah en Christiaan houden niet van ‘doorsnee’. Daarom is Heijplaat precies wat ze zochten. “Toen we onze zoektocht naar een koopwoning startten, zochten we vooral naar iets bijzonders”, vertelt Hannah. “Een collega wees ons op het voormalig politiebureau op Heijplaat. We waren meteen enthousiast en de koop was snel gesloten.”

Ook de verbouwing is net even anders aangepakt dan anders. Hannah: “We moesten het huis behoorlijk verbouwen. We wilden dit meteen goed aanpakken, dus we hebben veel geïnvesteerd in isolatie. Zo hebben we gebruik gemaakt van isolatiemateriaal dat bestaat uit gerecyclede spijkerbroeken. Ook hebben we samen met Eneco een experiment gestart met slimme meters en een batterij die de energie opslaat die onze zonnepanelen opwekken. We maken dus ’s avonds gebruik van de energie die overdag is opgewekt.”

Het hart gestolen

“We wonen hier inmiddels zo prettig dat we het niet meer dan logisch vonden om ook op Heijplaat te trouwen. Heijplaat heeft ons hart letterlijk gestolen. Vorig jaar hebben we elkaar het jawoord gegeven in het hoofdgebouw van de RDM. Een prachtige locatie met marmeren vloeren en handgeschilderde ramen. En met de stoere haven als achtergrond, heb je echt een bijzondere setting. Ook fijn: je kunt er een goed feestje bouwen. Niemand heeft er last van. In een oude politieauto zijn we richting RDM gereden en een buurtgenoot en ex-politieagent heeft ons getrouwd. Zo was de cirkel helemaal rond.”

 

Interview met Kathie diStefano, stichting Lawine

Interview met Kathie diStefano, stichting Lawine Het strandje van Heijplaat: uniek stukje stad

Wie komt wonen op Heijplaat, komt Kathie diStefano ongetwijfeld een keer tegen. De van oorsprong Amerikaanse woont inmiddels zo’n 35 jaar op het quarantaineterrein, net buiten het dorp. “Wij zochten destijds een locatie voor ons theatergezelschap waar we de ruimte hadden om te repeteren. Zo kwamen we op Heijplaat terecht. Het quarantaineterrein heeft een bijzondere voorgeschiedenis. Elke havenstad moest een terrein hebben waar zieke opvarenden gescheiden konden worden van de gezonde bemanning. Uiteindelijk heeft het nooit dienst gedaan waar het voor bedoeld was. Het is namelijk opgeleverd in 1936, net voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tijdens de oorlog hebben Duitse officieren hier gebivakkeerd, maar ook Joden hebben hier ondergedoken gezeten. Daarna heeft het lange tijd leeg gestaan, totdat wij er intrek in namen.”

Duurzaam met plezier

“Bij het terrein hoort ook het strandje aan de Maas. Ik vond dat zo’n uniek stukje Rotterdam! Maar in het begin was het geen fijne plek om te zijn. Het was niemandsland, iedereen liet zijn rotzooi gewoon achter. Dat intrigeerde mij zo, dat de zoektocht naar het waarom achter dit gedrag, mijn grote passie is geworden. Met stichting ‘Heijplaat Groen’ zijn we begonnen om het strand op te ruimen en dat doen we nog altijd. Daarnaast probeer ik met Stichting Lawine mensen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. Dat doen we op een leuke manier. Plezier staat altijd voorop. Zo hebben we ‘op het dorp’, zoals wij dat altijd zeggen, twee theatervoorstellingen met bewoners opgevoerd over afval en duurzaamheid. Nu ben ik bezig met kinderen en senioren van Heijplaat om een verzameling korte sketches te ontwikkelen met als thema ‘Duurzaamheid door de jaren heen’. Fantastisch om te doen!”

VLOG #5: NUL-OP-DE-METER: ZO WERKT HET

donderdag 5 april 2018

Alle 170 huizen in Het Verborgen Geheim zijn gegarandeerd nul-op-de-meter. Dit betekent dat de energiemeter in je woning aan het eind van een jaar op dezelfde stand staat als aan het begin van het jaar. Maar hoe gaat dit precies in z'n werk? Willem Bastein van Klimaatgarant laat ons in een nieuwe vlog alle geheimen van dit klimaatsysteem zien! 

 

Bekijk meer!

Interview met Jeroen Bijl, Voorzitter Kinderboerderij De Heij

Interview met Jeroen Bijl, Voorzitter Kinderboerderij De Heij Volop speelplezier op Kinderboerderij De Heij

Twee jaar heeft Jeroen Bijl op Heijplaat gewoond. “Mijn vrouw was destijds gebiedsmanager op Heijplaat”, legt Jeroen uit. “Het was voor ons een logische stap om dan ook ‘op het werk’ te gaan wonen. Ik vond het er heel prettig wonen. Het is een soort Asterix en Obelix-dorpje. Het is los van de stad, een status aparte. Mensen kiezen er bewust voor om op Heijplaat te wonen. Ze zijn in de eerste plaats Heijplater, daarna pas Rotterdammer. Die trots op Heijplaat is heel sterk.

Inmiddels wonen we niet meer op Heijplaat, omdat ons huis destijds is gesloopt. Maar ik ben nog altijd voorzitter van kinderboerderij De Heij. Het is een bijzondere plek op Heijplaat. Je kunt er dieren knuffelen en verzorgen en ponyrijden. Maar we proberen méér te bieden. We hebben een heel programma ernaast. Zo is er een ruilwinkel, waar je spullen die je niet meer gebruikt, kunt ruilen tegen iets anders. Er is een educatieve ruimte, waar we verschillende workshops geven. Ook zijn we aangesloten bij WeCycle. Je kunt bij ons kleine elektrische apparaten inleveren, maar ook papier, lege batterijen en frituurvet. Voor elk apparaat ontvangen we punten, die we vervolgens kunnen inleveren voor sport- en spelmateriaal.”

Toekomstdromen

Voor de toekomst hebben we nog veel dromen. Het voormalige zwembadterrein dat naast de De Heij ligt, wil ik bij de boerderij betrekken. Hier zou ik graag een stadscamping, zelfreinigende zwemvijver, paardenbaan of iets dergelijks realiseren. Iets nieuws, als mooie aanvulling op de vertrouwde speelboerderij. En het liefst ontwikkel ik dit samen met de (nieuwe) bewoners van Heijplaat. Want uiteindelijk moeten we het toch samen doen.”